Baba Totyogó Totyogós gyermekemnek rémálmai vannak

A kisgyermekeknek kétéves kortól kezdve vannak rémálmaik, akkor a leggyakoribbak, amikor elérik körülbelül a négyéves életkort. Ez rendszerint akkor történik meg, amikor a kisgyermek alvása átalakul az éjszaka közepi mély álomból a kora reggeli könnyebb alvásba. Ezért van az, hogy a szülők hajnali négy órakor hirtelen éles kiabálásra ébrednek.

Mi okozza kisgyermekeknél a rémálmokat?

Bármennyire próbálja megóvni őket, a kisgyermekek életükben tapasztalnak megpróbáltatásokat és feszültségeket. Még a legboldogabb kisgyermek fejlődő agyában is rémálmot válthat ki, ha valami felzaklató dolgot lát a TV-ben, vagy valami új történt az óvodában. Csakúgy, mint a felnőttek, alvás közben feldolgozzák napi élményeiket, és néha még a legkiegyensúlyozottabb felnőttnek is vannak rémálmai.

Lehetséges, hogy új kisbabája van, vagy nemrégiben költözött, vagy átrendezte a lakását? Bármilyen, a kétéves által különösnek talált, új dolog hatására elkezdődhet a rossz álmok időszaka. A kisgyermekek annyira nagy képzelőerővel rendelkeznek, és még szétválasztják a valóságot és a fantáziát. Néha egy csekély, látszólag jelentéktelen esemény felizgathatja őket.

Mi a legjobb módja a rémálmok kezelésének?

Mindenekelőtt ez nem az Ön hibája. Semmit nem tett, ami gyermekének rémálmot okozhat. A kisgyermekek annyi új információt dolgoznak fel, nem meglepő, hogy bizonyos információknak nem találják az értelmét. Tehát hogyan bánjunk a legjobban ezzel a jelenséggel? Először is, maradjunk nyugodtak. Bármilyen zavart is kisgyermeke (és a gyermekek nagyon meg tudnak ijedni), Ön ne legyen ideges. Ha Ön nyugodt, az önbizalmat ad nekik. Bizonyára kell egy ölelés és néhány gyengéd simogatás.

Szükségük van azonban az éjszaka további részében az alvásra, tehát törekedjen rá, hogy újra lefektesse őket. Kérdezzen az álomról, és ha szükséges, mutassa meg, hogy az ágy alatt vagy  szekrényben nincs szörny. De ne sokat foglalkozzon ezzel. Magyarázza meg, hogy ez csak egy álom, még ha ez nem is jelenthet sokat kisgyermekének ebben az életkorban.

Hogyan előzhetők meg a rémálmok

A legjobb módja, hogy lefekvési szokásokat alakítunk ki. A fáradt kisgyermekek sokkal könnyebben válnak feszültté, és hajlamosabbak rémálmokra, tehát a legjobb a lefekvés előtti csendesség, egy kedvenc könyv olvasása vagy nyugtató zene lejátszása. Lehetséges, hogy egy étel megfekszi a gyomrukat, tehát figyelje meg, ha egy bizonyos étel után rémálom következik. Ha az ágy alatti vagy a szekrényben  lévő szörnyek ijesztik meg, töltsön meg vízzel egy permetezőfejes palackot, és permetezze be vele a szobát, hogy elűzze őket, seperje ki őket seprővel, vagy egy jól megválasztott játékszerrel ijessze el őket az éjszakában.

Ha a rossz álmok nem szűnnek meg, különösen akkor, ha azok témája visszatér, lehetséges, hogy valami izgathatja a kisgyermekét, amiről beszélni kell. Ha aggódik, keresse fel orvosát, vagy kérjen tanácsot az egészségügyi látogatótól.Oldal nyomtatása
Cikk megosztása