Tippek és tanácsok Paprikás receptek: Sütve, vagy olajban sem veszti el az ízét

A tipikus nyári zöldség egkedveltebb feldolgozási módja általában la töltött paprika, vagy az olajban eltett paprika. A paprika előnye, hogy elrakhatja télire mint félkészárut, éspedig egyrészt a kedvelt íze szerint, másrész pedig attól függően, hogy mennyi ideje van. A paprikának van még egy előnye: A kissé fonnyadt és nem éppen esztétikus termések is alkalmasak a feldolgozásra, melyeket olcsóbban megvásárolhat, mint a szép, fényes és feszes, tökéletes alakú paprikákat.  

A fagyasztott paprikát már ne olvassza ki

A paprika feldolgozásának és télire elrakásának legegyszerűbb és leggyorsabb módja a fagyasztás. A paprikát tisztítsa meg, vágja csíkokra, illetve kockákra és edényekben, vagy műanyag zacskóba téve fagyassza le.  
Töltött paprikának lefagyaszthatja a magháztól megtisztított egész paprikákat is. Ezután azonban megfagyott állapotban kell megtöltenie, mert kiolvadás után a paprika alakja meváltozik és „töttyedt“ lesz. A töltött paprikát félkész formában is fagyaszthatja. A megtisztított friss paprikákat töltse meg a töltelékkel és így fagyassza le. Ezután már csak meg kell főzni.  

Praktikus ötlet: Inkább kisebb adagokat készítsen, melyeket csak kivesz a hűtőből és használhatja húsok alá, lecsóba, levesbe, gulyásba...

Sterilizált paprika

A paprika sterilizálása, vagy befőzése a vitaminok és az ásványi anyagok megőrzésének kedvelt módszere. A sterilizált paprika ízét fűszerek és esetleg zöldségek kombinációjával érheti el, melyeket a paprikával együtt fog befőzni. Ön dönti el, mit tesz a paprikához, de fontos az ecet és a só, melyek a paprikát konzerválják.

A sterilizált paprikát például használhatja saláták vagy savanyú uborka helyett. A levet 3,75 liter víz,  1,25 l ecet, 400 g cukor, 1 kiskanál só felforralásával készítheti el. Az üvegekbe tegyen kaprot, hagymát, szegfűborsot, fekete borsot, esetleg sárgarépát, szőlőlevelet és természetesen a megtisztított paprikákat.  85 °C –on 10 percig sterilizáljuk.  

Paprika olajban

Az olajban eltett paprikát a hidegkonyhán használhatjuk. Szedvicsekre, krémekbe, salátákba, vagy uborka helyett. Ha szereti, akkor tudja, hogy az olajos paprikát  csak úgy magában, egyenesen az üveből is lehet enni. S lényegtelen, hogy előtte volt-e sütve, töltve, sterilizálva, vagy sem.

Piros paprika olajban vagy befőzött kápia

Ehhez egy kiló kápiára, fél liter vízre, 110 ml ecetre, fél kiskanál sóra, egy kiskanál cukorra, 3 szem fekete borsra, babérlevélre és 50 ml olajra lesz szüksége. Mindezeket együtt főzze meg, s míg a lé hűl, a pirospaprikát mossa meg, tisztítsa meg és rakja az üvegekbe. Öntse le a lével és 10 percig 80 °C-on sterilizálja.  

Az olajos befőzött paprikát más módon is elkészítheti. Egy 7 dl-es üveg aljára tegyen 3 – 4 karika hagymát, 1 babérlevelet, 4 fekete borsot és szegfűborsot, negyed kanálnyi mustármagot és egy kanál olajat. Egy liter vízből, ¼ liter  ecetből, 3 kanál cukorból és 1,5 kiskanál sóból készítse el a felöntőlét. Főzze meg, ízesítse és forrón öntse a paprikára, hogy a lé 3 cm-re legyen az üveg pereme alatt. Tegye egy vízzel töltött edénybe és 80 – 90 °C –on kb.  10 – 15 percig sterilizálja.

Paprika olajban sterilizálás nélkül

Az olajos paprikát befőzés nélkül is elkészítheti. Egy kiló paprikához 1 liter vízre, 2 dl olajra és ugyanennyi ecetre, 2 kanál cukorra és 2 kiskanál sóra lesz szüksége. A paprikát tisztítsa meg, szeletelje és tegye a forrásban levő lébe. Öt percen át forralja. Ezután a paprikákat óvatosan szedje ki a léből, tegye az üvegekbe és öntse el a lével. Az üvegeket zárja le, fordítsa fejjel lefelé és hagyja kihűlni.   

Sült paprika olajban

A sült paprikát is elteheti olajban. Az egész paprikákat süsse 220 °C-on addig, amíg a bőrük fekete színt vesz és elkezd hólyagosodni. Ha megsült, csomagolja mikroténzacskóba és 15 percig hagyja párolódni. Így a paprikát könnyen le tudja hámozni. A meghámozott paprikát magozza ki, szeletelje fel, keverje el olívaolajjal és ecettel. 5 nagy paprikához 450 ml olajra, 2,5 kanál ecetre lesz szüksége. Ízesítse sóval, darált fekete borssal. A paprikákat tegye üvegekbe, adhat hozzá egy gerezd fokhagymát is és öntse le olajjal. Hűvös helyen tárolja. Az így elkészített paprika nem alkalmas hosszú tárolásra, egy hónapon belül fogyassza el.

Sajttal töltött paprika elrakva

A töltéshez legalkalmasabbak a nagyobb chili paprikák, vagy a kis paprikák. A balkáni sajtot, kecske sajtot, vagy feta sajtot keverje össze egy kevés olívaolajjal és ízesítse fokhagymával,  oregánóval, kakukkfűvel, vagy egyéb kedvenc fűszereivel. A paprikából távolítsa el a magházat és az ereket, egy percig főzze sós vízben, csepegtesse le és töltse meg a sajttal. Rakja az üvegekbe, öntse fel olívaolajjal és legalább éjszakára hagyja a hűtőben.

Ötlet az égető érzés ellen: Használjon kesztyűket a paprika tisztításakor.

Almapaprika káposztával töltve

Az almapaprika alakja ideális a töltésre és befőzésre. Kicsik és szép kerek az alakjuk. Hagyományos módon nyers, vagy savanyított káposztával töltik, ill. csalamádéval. A megtöltött almapaprikákat rakja üvegekbe, öntse le a lével, mint a klasszikus sterilizált paprikákat és sterilizálja.

Sült és grillezett paprika

A legközelebbi grillezésen próbálja ki a hús mellett a paprika grillezését is. A grillezett paprika nagyon  ízletes köret a húsok, vagy akár csak kenyér mellé is. A paprikát tisztítsa meg, szeletelje hosszában, kenje meg egy kis olívaolajjal és tálcán grillezze addig, míg felhólyagosodik. Ez 5 perc körüli időt vesz igénybe, ezután fordítsa meg a paprikát és grillezze a másik feléről is valamivel rövidebb ideig. Sózza, fűszerezze és tálalja.  

A sütőben sült paprikát süsse  180 °C-on megközelítőleg 40 percig. Ezután tegye párolódni mikroténzacskóba, hámozza meg, sózza,  fűszerezze és csepegtesse meg egy pici olívaolajjal.

A sajttal töltött paprikát is grillezheti, illetve sütheti.   

Sült paprika tartósítva

A sült paprikát sajttal is elrakhatja. A befőttes üvegbe felváltva helyezze el a feta sajtot, illetve a kecskesajtot a sült paprikával, ízesítse kaukkfűvel, oregánóval, öntse le olívaolajjal  és legalább egy napig hagyja állni.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása