Egészséges életmód Relaxáció Nem elég gondosan öntözni a kertet...

Bioterményből lesz a legjobb komposzt


Az emberek mióta világ a világ, természetes trágyát használtak a kertek és a földek termővé tételére: leggyakrabban állati ürüléket vagy rothadó leveleket. Ha van lehetősége – és persze helye – saját komposztálót készíteni, keressen neki a kertben egy sarkot. A komposztot közvetlenül a földben, vagy akár valamilyen tárolóban is összeállíthatja. A természetes biokomposzt csodálatos hatással lesz a növényei fejlődésére! Felhasználhatja hozzá a levágott füvet, a kertben összegyűjtött leveleket és gazokat, de például az ételmaradékokat is. Ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a trágyázást: két hétnél gyakrabban semmiképp se dúsítsa a növények földjét komposzttal!


Nem csak cserépbe jó a műtrágya


Napjainkban számos típusú műtrágyát vásárolhatunk. Ennek nem csak a városi kertészek számára van jelentősége, akiknek nincs lehetőségük a természetes anyagok komposztálására – nagyobb kertek tulajdonosai is használhatják őket.Lássuk a műtrágyákat!

Rengeteg különféle műtrágyát találunk a boltokban, melyeket egy-egy adott termény és növény igényeire szabtak. Mielőtt tehát megvásárolná a kiszemelt terméket, mindig olvassa át figyelmesen a címkén található összetevőket, javaslatokat és magát a használati utasítást!

A legnépszerűbbek a többkomponensű műtrágya granulátumok, melyek az alapvető tápanyagok mellett – felhasználási területüktől függően – mindig tartalmaznak néhány eltérő elemet is. Minden összetevőjük fontos és pótolhatatlan szerepet játszik. Ügyeljen arra, hogy ne használjon műtrágya granulátumot erős, napsütésnek kitett vagy túlságosan száraz talajon. A helytelenül használt műtrágya árthat a növényeinek! A legjobb közvetlenül eső után alkalmaznia, amikor nedves a talaj.

Népszerűek a cserepes- és balkonnövények számára készült táprudak is. A használatuk szinte gyerekjáték: a rudat elég a nedves földbe dugnia, ahol aztán fokozatosan szabadulnak fel belőle az értékes tápanyagok.

Léteznek hasonlóan könnyen használható tápoldatok is. Válasszon mindig a növényeinek leginkább megfelelő fajtát! Kövesse a használati utasítást és ügyeljen arra, hogy ne trágyázza túl a növényeket. Ha túlságosan sok tápoldatot kapnak, az a levelek elsárgulásához, vagy akár a növény kiszáradásához vezethet.Jó tanács:

Nincs saját komposztálója? Semmi gond! Használhat műtrágyát is, melynek segítségével gyorsan eljuttathatja növényeihez a tápanyagokat, például virágzás idején.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása