Tippek és tanácsok Mindig legyen kéznél friss fűszer, avagy a zöldfűszerek konyhai előkészítése

Némelyik zöldfűszer kiválóan kiegészíti az étel íz világát, a másik domináns ízt ad. Szeretne véget vetni a szárított zacskós fűszerek használatának, és létrehozni inkább egy friss növényekkel teli saját fűszerkertet? Mi sem egyszerűbb!

A növények átültetése

Első lépésben néhány fontos dologra lesz szükségünk. Készítsük elő az alábbiakat:

  • 15–20 cm mély kaspót vagy balkonládát; de használhatunk bármilyen konténert, amely rendelkezik egy alsó nyílással a felesleges víz elvezetéséhez,
  • általános virágföldet,
  • egy maréknyi fakérget,
  • zúzott köveket, melyek drenázsként szolgálnak; ez lehet apró kavics, agyaggolyók vagy apró darabokra tört égetett kerámia.

Hogyan készítsük elő a kaspót? Első lépésben szórjuk a kaspó aljára zúzalékot. Elég lesz néhány centiméternyi. Rászórjuk a földet úgy, hogy a kaspó felső szélétől kb. 4–5 cm magasságig legyen. Ültessük be a kiválasztott növényeket, és szórjuk le fakéreggel. A fakéreg miatt a víz a földben marad, nem fog elpárologni.

Gondoskodó ápolás

A növények mindennapos ápolása során ne feledjük, hogy a föld nem száradhat ki. Öntözésnél ügyeljünk arra, hogy a vízsugár ne legyen túl erős. Készítsünk elő erre a célra egy külön palackot, melynek segítségével lassan és finoman lehet a növényeket öntözni. Ha megfelelő edényt és drenázst választunk, nem kell aggódnunk a túlzott vízmennyiség miatt. Időnként ellenőrizzük a levelek és szárak állapotát. A besárgult leveleket rendszeresen távolítsuk el. Ez vonatkozik a kártevőkre is. Csak ne feledjük, hogy ezt nem szabad akkor csinálni, amikor a növény vizes.

Szezon vége

Az egynyári növényeket szezon után a földdel együtt adjuk vissza a természetnek. Az évelő növényeket lakásban is tarthatjuk. Ehhez vállaszunk hűvösebb helyet, például a verandán. Ezzel a néhány egyszerű szabály betartásával, melyeket most leírtunk, minden nap élvezheti majd az ételek különleges ízét és aromáját. Úgyhogy? Ki indul el elsőként a kakukkfűért?

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása