Tippek és tanácsok Minden, amit a tojásfogyasztásról tudni érdemes

Tojásvásárlás során érdemes figyelmet kell fordítani a frissességre, a minőségre és a származási országra. A jó minőségű tojást persze meg is kell fizetni, hiszen a tyúkok tenyésztésének és tartásának feltételei is befolyásolják a tojás minőségét. Az utóbbi időben a vásárlók nagyobb kedvvel választanak szabadtartásból származó tojásokat a ketrecestartáshoz képest.

Hány tojást együnk naponta?

A szakemberek véleménye eltérő arról, hogy napi hány darab tojást érdemes fogyasztani. A legtöbb ember koleszterinszintjét nem befolyásolja negatívan a tojás, mindössze az emberek 30 százalékánál van rá hatása.

A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy hetente hét tojás elfogyasztása a következőket okozza:

 • Az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően csökkennek a vérben az olyan anyagok, amely stroke és szív-érrendszeri betegségeket okozhatnak.
 • Emelkedik az antioxidánsok szintje.

Egészségügyi előnyök

A tojás népszerű fehérje- és tápanyagforrás, egy darab átlagosan 6-8 gramm fehérjét és hasonló mennyiségű zsírt tartalmaz, ugyanakkor szénhidrát nincs benne, ráadásul magas D- és B12-vitamin-tartalommal, valamint szelénnel, foláttal, cinkkel, jóddal, kalciummal és vassal látja el a szervezetet.

Melyik tojás a legjobb minőségű?

A tojások eredetét a héjukon található információkból tudhatjuk meg. Mit jelent a számsor a tojásokon?

Az első szám az állattartási technológiára utal:

 • 0 - ökológiai
 • 1 - szabad
 • 2 - alternatív
 • 3 – ketreces

Ez után következik az ország és a megye kódja, majd az állat-egészségügyi kerület sorszáma, a tyúktojás jele, az állattartó telep sorszáma.

Minden, amit a tojásfogyasztásról tudni érdemes

Kemény tojás, lágy tojás

Mindegy, hogy épp egy finom omlettet, főtt tojást vagy lágy tojást kívánunk meg, feldobhatjuk friss zöldségekkel, teljes kiőrlésű pékáruval, így egy tápláló és egészséges főételt kapunk, ami ellátja a szervezetünket a legfontosabb tápanyagokkal.

Ha kemény tojást főzünk, hideg vízzel és egy kis szódabikarbónával tegyük fel, a végén pedig hűtsük le. A szódabikarbóna kémiai reakcióba lép a tojáshéjjal, így a héj törékenyebbé válik, könnyebben meg tudjuk pucolni anélkül, hogy értékes darabokat vesztenénk belőle.

A tojás leggyakoribb elkészítési módjai:

 • Ha kemény tojást szeretnénk főzni, akkor érdemes forrásban lévő vízbe helyeznünk és alacsonyabb lángon 9-10 percig főzni. 9 perc után a sárgája még puha marad, 10 percet követően viszont teljesen megszilárdul.
 • A másik lehetőség, hogy a tojást hideg vízbe helyezzük, ezzel csökkentjük az esélyét, hogy megreped főzés közben, ami a hirtelen hőmérsékletkülönbségnek köszönhető. Főzzük nagyjából 7-8 percen át, a megfelelő főzési idő a lábos méretétől és a tojások számától is függ.
 • Ha lágy tojást szeretnénk, forraljunk fel vizet, majd tegyük bele a tojásokat, és ettől a ponttól számoljuk az időt. A főzés időtartama attól függ, hogy hány tojást teszünk az edénybe, ha egy vagy két tojást főzünk, akkor 3-4 percig tart, Ha többet, akkor még néhány másodpercet érdemes hozzáadni a főzés idejéhez.

A reggeli a nap legfontosabb érkezése, ez a buggyantott tojásos toast (amit Eggs Benedictként is ismerhetünk) biztosan eltelít majd energiával. 

Ha egy ínycsiklandó, tartalmas reggelire vágyunk, készíthetünk egy csülkös tojásrántottát is, ezzel a család férfi tagjait is megörvendeztethetjük.

A tojást természetesen rengeteg módon hasznosíthatjuk akár ebédhez is, például egy tojássaláta vagy egy lepény formájában. 

Fontos a megfelelő tárolás

Hogyan tárolhatjuk a tojásokat?

 •  A tojásokat mindig hűtőszekrényben, 4 ° C-on vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk. Csak olyan boltokból és szállítóktól vásároljunk, amelyek a hűtőszekrényben vagy kellően hideg helyen tárolják őket.
 • Dobjuk ki a repedezett vagy túlságosan szennyezett tojást.
 • Mossuk meg a kezünket, ha nyers tojáshoz nyúlunk és fokozottan figyeljünk a tárgyakra is, ideértve a konyhai eszközöket és edényeket.
 • Ha biztosra akarunk menni, a tojásokat addig forraljuk, amíg sárgájuk és fehérjéjük teljesen szilárddá nem válik. A tojásokat legalább 71 ° C belső hőmérsékletűre kell főzni, nagyjából 15 perc alatt.


Forrás: vetis.sk, ekonomika.sme.sk, nazdravie.sk, ruvz.sk, online-recepty.sk


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása