Baba Totyogó Milyen legyen gyermeke első cipője?

Íme, elérkezett az idő, amikor totyogó gyermeke járó emberkévé cseperedett! Ezt az időszakot, amikor a baba már megteszi az első lépéseket, minden szülő nagyon emotívan éli meg. A gyermek teljesen más perpektívából ismeri meg a világot, ismeretlen lehetőségek nyílnak meg előtte – s innentől kezdve az anyukáknak fokozottabban kell odafigyelniük!

Amikor már ideje beszerezni az első cipőcskéket, ügyeljen:

  • az anyag minőségére,
  • a megfelelő méretre,
  • a praktikusságra.

Olykor nagyon nehéz lehet a választás, ezért szeretnénk néhány tanácsot adni Önnek!


Mikortól viseljen a gyermek cipőt?

 

Ezt a kérdést kell feltennie elsőként. Ugyanis ha gyermeke még csak egy-két lépést tett meg és nem tud még önállóan járni, még van ideje a cipővásárlásra. Engedje gyermekét mezítláb járni a szabadban is, a füvön és a homokban. Jót tesz a  lábizmoknak, tökéletesedik az egyensúlyérzékük és ujjaikat is szabadon mozgathatják. Ebben az időszakban megfelelő az ún. puhatalpú babacipő, mely könnyű, rugalmas, kellő teret hagy a gyerek lábának és megvédi azt a durva és hideg talajfelülettől.


Mikor kezd el járni a kisgyermekem?

Mikor kezd gyermeke járni? Segítsen neki, hogy bátran megtehesse első lépéseit.


Milyen szempontok alapján válasszuk ki a gyermekcipőt


Amikor eljött az első cipő kiválasztásának ideje, igyekezzen ehhez megfontoltan hozzáállni. Figyeljen a méretre, az anyag minőségére és a megfelelő cipőtípusra is.


  1. Megfelelő méret

 

Egy kis gondot okozhat a megfelelő méret kiválasztása, ugyanis a gyerekek idegvégződései még nem annyira fejlettek, hogy érezzék, mennyire szoros rajtuk a cipő, vagy éppen illik-e tökéletesen a lábukra.  Még ha éreznék is, nem biztos, hogy közölni tudják, mennyire kényelmes a cipő, mivel kommunikálni sem tudnak még tökéletesen.  


A talpméretet tehát önnek kell lemérnie. Ezt jó, ha délután teszi – a gyermek lábai reggeltől enyhén megdagadhatnak. Mérje le a talp hosszát, de a szélességét is. Általában ajánlatos, ha az első cipő 12 – 16 mm-rel hosszabb a nagylábujjnál, hogy a láb a cipőben mozoghasson. Ha még így sem egészen biztos a méretben, kérjen tanácsot a bolti személyzettől.   


Így alakítsa át otthonát, ha járni tanul a pici!

Alakítsa át a lakást úgy, hogy biztonságos legyen a járni tanuló gyermek számára

 

  1. A siker alapja a minőségi anyag


Az első gyerekcipők vásárlásakor figyeljen az anyag minőségére is. A szintetikus anyagból készült olcsó cipők szépek lehetnek, de ezekben nem szellőzik a gyermek lába. A puha bőrből készült cipő kellően megtartja a lábat, nem ragad a bőrhöz és ami nagyon fontos, az izzadt láb szellőzik benne, ezért ezután gyorsabban is szárad és alkalmas a folyamatos viselésre.  


  1. Válassza a legmegfelelőbb cipőtípust

 

Minden gyermek lába lapos, ezért az első tipegő cipők legyenek boltívesek. A cipő kellően tartsa a gyermek lábát, de ugyanakkor legyen rugalmas is. Ön dönti el, melyik cipőtípust részesíti előnyben – a fűzőset, szandált, vagy a klasszikus fűzőset és tépőzárasat – ez viszont az alkalomtól és az évszaktól is függ. Csak arra ügyeljen, hogy a lábat rendesen tartsa, ne legyen nagy és ne mozoghasson benne feleslegesen a gyermek lába.


Cserélje le a cipőt, ha a következő problémákat tapasztalja!


Előfordulhat, hogy a gyermek lába nehezen szokja meg az első cipőt – túlságosan izzad, nyomja a lábat, vagy a körmöket. Ne kerüljék el figyelmét a következő problémák:

  • Deformálódott ujjak – ha gyermeke nem is jelzi, a cipő deformációkat okozhat lábujjain. Ebben az esetben ne tétovázzon és cserélje ki a cipőt egy nagyobb méretre.
  • Körmök károsodása – ha a cipő az optimálistól kisebb méretű, feltörheti a lábat. Ebben az esetben is cserélje ki a cipőt egy nagyobb méretre.
  • Feltört láb és bepirosodott bőr – ha gyermekének bepirosodik a talpa, vagy a lábujjai közötti bőr, a probléma a cipő anyagának rossz minősége lehet.
  • A gyermek alapállása a cipőben – úgy látja, hogy gyermeke lábai észrevehetően befelé, vagy kifelé vannak fordulva? Ilyenkor keressen másik cipőt, vagy konzultálja ezt a problémát a gyermekorvossal.


Forrás: babyshoes.co.uk, babycentre.co.uk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása