Baba Totyogó Mikor marad tiszta éjszakánként a gyerekem?

A szobatisztaságra nevelés sarkalatos pont minden kisgyerek életében, búcsút mondani a pelenkának igazi mérföldkő. Ám ha a pici nappal szobatiszta, ez még nem jelenti azt, hogy képes átaludni egy éjszakát pelenka nélkül. Az éjszakai ágybavizelés (más néven nocturnal enuresis) egy általános jelenség, de igen lesújtó lehet mind a szülő, mind a gyerek számára, különösen, amikor kisgyermekünk idősebb lesz.

Hány éves kortól kellene tisztának maradnia éjszakánként a gyereknek?

Teljesen normális, ha a gyereknek 2,5-3 éves kora között nappal már nincs szüksége pelenkára, éjszaka viszont még igen. “12 gyerekből egy rendszeresen bevizel, ami négy éves korban heti két alkalmat jelent.” – mondja Dr. Rahul Chodhari, a Royal Free London Foundation tanácsadó gyermekorvosa. “És minden huszadik gyerek ágybavizel körülbelül 10 éves koráig.”

Miért vizel ágyba a gyerekem éjszakánként?

Minden gyerek más, és bizonyos tényezők miatt előfordulhat, hogy valamelyiküknek hosszabb ideig van szüksége éjszakai pelenkára. “A fiúk valamivel jobban érintettek ebben, mint a lányok.” – magyarázza Dr. Chodhari. – “És olykor öröklődik is a családban, különösen ha az apának voltak ágybavizelési problémái kiskorában. Ez nem rendellenesség, hanem családi vonás.”

Egy másik tényező, amit figyelembe kell venni, a székrekedés. Ha kisgyermeke szenved a végbélben lévő széklettől, az nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra és mellékhatásként ágyba vizelhet a gyermek.

A folyadékfogyasztás korlátozása alvás előtt segíthet, de nem megoldás. “Ésszerű terv lehet, ha csak akkor adunk inni a gyereknek, ha két-három órával lefekvés előtt megszomjazik.” – fejti ki Dr. Chodhari. Fontos, hogy a fennmaradó időben ne gátoljuk a gyereket a folyadékfogyasztásban, mivel a legtöbb kisgyereknek hat-nyolc pohár vizet kell meginnia naponta. A szakember hozzáteszi, “Ha korlátozzuk az italmennyiséget, a húgyhólyag nem lesz képes nagyobb mennyiségű vizet megtartani.”

Mit tehet a szülő?

Sok szülő maga viszi ki a gyereket a mosdóba, mielőtt az magától ágyba menne. “Bevett szokás felkelteni a gyereket és néhány óránként mosdóba vinni, miután lefeküdt aludni.” – mondja Dr. Chodhati. “Azonban ez csak tovább fokozza a problémát, mive a gyereknek fel kell készülnie arra, hogy ha tele a húgyhólyag, akkor magától felébredjen.”

Támogassuk a gyerekünket és csak akkor intézkedjünk, ha szükséges. “Nem bánthatjuk a gyereket, amiért éjszakánként pelenkát kell ráadnunk, elvégre ez teljesen normális, és nem az ő hibája.” – tanácsolja Dr. Chodhari. “De ha fejlődést tapasztalunk, dicsérjük meg.” Bármennyi időre is van szüksége a gyereknek, kulcsfontosságú, hogy megnyugtassuk. Dr. Chodhari még hozzáteszi, semmiképp ne hasonlítgassuk a picit a testvéreihez vagy más, hasonló korú kisgyerekekhez, mert mindannyian egyéniek és különbözőek.

Mikor érdemes aggódnunk?

A szakorvosok nem javasolnak kezelést vagy módszert az ágybavizelésre egészen öt éves korig. “Eddig az életkorig az ágybavizelés nem rendellenesség és nincs szükség semmilyen intézkedésre.” – mondja Dr. Chodhari. “Azt ajánljuk, hatéves kortól már kérjük ki a körzeti orvos tanácsát.” Az orvos meg tudja vizsgálni, hogy gyerekünknek túmozgásos húgyhólyagja van-e, vagy megállapítani, hogy – ritkább esetben – komoly probléma okozza-e az ágybavizelést.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása