Egészséges életmód Egészség Legyen egészséges gyeremeke egész télen!

A gyakori gyerekbetegségek időszaka novembertől áprilisig tart. Ezt leginkább az óvodások és iskolások szülei tudják a legjobban. Nem megoldás, ha a gyereket elkülönítjük a barátaitól, vagy ha otthon tartjuk. Az ellenállóképesség növelésében azonban segíthet a megfelelő étrend, a testedzés és a megfelelő védekezés a kedvezőtlen időjárással szemben.

A gyerekek védelme a kedvezőtlen időjárással szemben

A gyermek bőre közvetlenül ki van téve az alacsony hőmérsékleteknek és a nedvességnek, ezért a hideg idő, amikor még nincsenek fagyok, ártalmas a gyermek bőrének. A gyerekek előszeretettel nyalogatják a szájukat, ezért télen megrepedezik a bőr az ajkukon, de a szájuk körüli bőr is bepirosodik, száraz és hámlik. A kedvezőtlen időjárástól az érzékenyebb bőrű gyerekek orcája bepirosodhat és kiszáradhat. Ezért, mielőtt még felöltöztetné és sétálni indulnának, kenje be arcát és kezeit is védőkrémmel. A  Fred & Flo hidratáló krém védi, táplálja és nyugtatja a gyermek bőrét. A praktikus csomagolásban bárhol, még séta közben is kéznél van.  

Testedzés

A téli időszak gondtalan átvészeléséhez fontos, hogy a hidegben is rendszeresen sétáljunk. A gyereket öltöztesse rétegesen, mint a hagymát, ha sétálni indulnak a hidegben. Adjon rá egy réteggel több öltözéket, mint amennyi önnek van és válasszon vékonyabb anyagokat. Mindig adjon neki sapkát. Ha a hőmérséklet 10 °C alá süllyed, vegyen kesztyűt és sálat is. Az  autóban vegye le róla a vastag bundát és a hosszú úton adjon neki papucsot, vagy meleg zoknit.

Öltözködéskor gondoljon a pelenkára is. Biztonságos és megfelelő a nedvszívó képessége? A vizes pelenka hideg és a hideg időben nemcsak a megfázást, hanem húgyúti gyulladást is okozhat. A pelenkaváltás és az öltözködés sem olyan egyszerű, mint nyáron. A   Fred & Flo pelenkákkal  aggodalom nélkül sétálhat. Puhák, levegősek, rugalmasan illeszkednek és 3-rétegű nedvességfelszívó technológia védi a gyereket a kellemetlen nedvesség érzésétől. 

A rostok, higiénia és a pihenés erősíti az immunrendszert

A belekben található a legtöbb és legkülönfélébb mikroorganizmus, melyekkel szervezetünk születésünk óta találkozott.  Ezek a mikroorganizmusok elősegítik az immunrendszer erősítését – minél gyakrabban találkozunk velük, annál több „minta“ áll az immunrendszer rendelkezésére a védekezéshez. Éppen ezért nem mindig hasznos, ha az egészséges gyerekeket túlzottan meg akarjuk védeni a baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal szemben.

Az immunrendszer helyes működéséhez fontos az, hogy a belek jó kondícióban legyenek. Ezt a megfelelő összetételű táplálékkal érjük el. Bizonyára már tudja, hogy a gyerekpocaknak rostokban gazdag ételekre és elegendő folyadékra van szüksége, nehogy ellustuljon. A rostok finom kefeként működnek a belekben és megtisztítják azokat a lerakódásoktól, valamint biztosítják a rendszeres ürítést – így a belek nem lustulnak el és a test rendszeresen megszabadul a méreganyagoktól.

A gyerekek számára ajánlott napi rostanyag mennyisége az életkor függvényében a következő:

1 – 3 év = 14 gramm

4 – 8 év = 16 – 19 gramm

9 – 13 év = 22 – 25 gramm

14 – 18 év = 25 – 30 gramm

Az időnkénti rostanyag-pótlás ellenkező hatást vált ki és székrekedést okoz, ezért ügyeljen arra, hogy rendszeresen jelen legyen a gyerek étrendjében. Alapvetően fontos a napi 5 adag gyümölcs és zöldség. A legtöbb rostanyagot tartalmazza az:

 • alma
 • körte
 • barna rizs
 • teljes kiőrlésű élelmiszerek
 • lencse
 • bab
 • hajdina
 • zabpehely
 • korpa
 • len
 • gyökérzöldség

Láthatja, hogy nem igényes dolog magas rosttartalmú ételeket főzni a gyerekeknek. Vegyen ötleteket gyerekreceptjeinkből a Hello Tesco oldalon

Az immunrendszernek jót tesznek a probiotikumok, melyeket a fehér joghurtok, kefír, savanyított káposzta, savanyú uborka tartalmaz. A vírusos szezon elején és betegség után is adjon a gyerekeknek kapszulákban levő probiotikumot.

Mi az, ami gyengíti az immunrendszert

Az immunrendszer erősítésének egyik nem elhanyagolható eleme a megfelelő, de nem túlzott higiénia. Tanítsa meg gyermekét arra, hogy mindig mosson kezet a toalett használata után, hazaérkezés után és étkezés előtt. Szoktassa meg arra, hogy piszkos kézzel ne érintse a szemét, orrát, száját, tüsszentés és köhögés közben használjon zsebkendőt.  

Az elegendő pihenés a következő fontos tényezője annak, hogy a gyerek szervezete képes legyen felvenni a harcot a betegségekkel. A csecsemőnek csaknem 16 óra alvásra van szüksége, amire lehetősége is van. Minél nagyobb a gyerek, annál kevésébé tartja be az alvásidőt. Természetesen ezért a szülők a felelősek, hiszen a gyerek gyakran késő éjjelig fenn van, mígnem teljesen kimerül a fáradtságtól. Olvassa el, mennyi alvásra van szüksége a gyerekeknek ahhoz, hogy szervezetük megfelelősen működhessen.

Mennyi alvásra van szüksége a gyereknek?

Forrás: healthychildren.org, ona.idnes.cz, babycenter.com, primar.sme.sk, kidspot.com

Foto: Shutterstock

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása