Egészséges életmód Relaxáció Lakástrendek, melyek megváltoztatják az életét

Kedveli az egyszerűséget, a minimalizmust és az otthonosságot? Ha olyan otthonra vágyik, melyből elégedettség, boldogság és meghittség árad, akkor helyes választás az Ön számára a hygge vagy lagom stílusú lakberendezés.

Az otthonos hygge
Állítólag a dánok a legboldogabbak. Ez annak is köszönhető, hogy a hygge életük mindennapi részévé vált. A hygge alapreceptje a  lelki egyensúly, a egy
üttlét érzése, vagy az, ha az egyszerű dolgokat és tevékenységeket érdekesen végezzük. A hygge jelentése dánul  „otthonos“.
Az egyedi stílust nem lehet megvásárolni, saját magának kell kialakítania  otthonában és saját magában is, kiegyensúlyozottsággal és nyugalommal.    

A hygge otthon elvei 
A hygge lényege „élni“ és nem „birtokolni“. Ezért ne a tökéletességre törekedjen,  a kevesebb olykor valójában több. A tárgyakat  praktikus szempontok alapján és ne dizájn szerint válassza meg. A dán filozófia szerint a múlt formálja a személyiséget. Vegye  magát körül könyvekkel, képekkel, fényképekkel és az Ön számára különleges jelentőséggel bíró tárgyakkal. Lakása berendezésekor hallgasson megérzésére és az egyszerűségre – ez lesz az a hely, ahol élni fog.   

A hygge stílusú anyagok megválasztásakor részesítse előnyben a:

- követ
- fát
- kerámiát
- természetes textíliákat 

A hygge enteriőrben nem hiányozhatnak ezek a kiegészítők :

- gyertyák
- tarka anyagok 
- textúrák 
- szőrmék 
- könyvek 
- képek 
-
fényképek 

Nyár hygge stílusban

A hygge stílusú üldögélés a teraszon, erkélyen, vagy a kertben kényelmes és gondtalan érzés. Vegye körül magát lámpásokkal vagy  fénylánccal, melyek kiemelik a nyári atmoszférát, használja a szúnyogriasztó gyertyákat is. A kényelmes levegős ülőkék, hálós függőágy, teázó vagy kávézó kisasztal, vánkosok és plédek segítségével sokkal több időt tölthet kellemesen a szabadban.  

A hygge új arca – a lagom

A svéd lagom filozófiája a mértékletességen, takarékosságon, praktikusságon és elegancián alapszik, melyek a nyugalom és békesség érzését hozzák. A lagom arra tanít, hogy a tökéletlenségben, vagy a régi dolgokban is megtaláljuk a szépséget és az örömöt. A svéd lagom szó jelentése „mértékletesség“. Nem túl sok, nem túl kevés, pont elég.
A szakemberek e két stílusról azt
mondják, hogy a hygge a pillanatnyi  boldogság és a lagom az életút.


A lagom otthon elve

Ha otthonába ezt az irányzatot szeretné átvinni, s megtölteni boldogsággal és örömmel, hagyja a teret lélegezni. Ne vigye túlzásba a dekorációkat és a bútorokat, ezeknek praktikusnak, könnyűnek és egyszerűnek kellene lennie. Az a legjobb, ha környezetkímélő és egy idő után saját maga is hasznosíthatja. Maradjon hű a természethez, használjon fa, rattan, len, bőr és szőrme anyagokat. A színek megválasztásánál is az egyszerűség érvényes. A fehér, szürke, sötétszürke, világoskék, sötétkék és a természetes színek dominálnak. A függönyök ne akadályozzák, hogy minél több fény juthasson a lakásba. Otthonába megnyugvást és harmóniát hoznak a lagom stílusú természetes gyertyák, lampionok, fényláncok és a változatos virágcserepekben levő sok zöld növény.

Forrás: housebeautiful.com, interiorsonline.com.au, houseology.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása