Baba Iskolás Ideje felváltani az iskolai szendvicseket friss gyümölccsel!

Néhány tanulmány rámutat arra, hogy a gyümölcs és zöldség annyira egészséges, hogy nem csak naponta 5 alkalommal kellene fogyasztanunk, sőt naponta tíz alkalommal! És ez nem túlzás! Az egészséges élelmiszerek ilyen gyakori fogyasztása megvédhet a korai halál elől, infarktussal, sőt daganatos betegségekkel szemben is. Egy kicsit abszurdnak hangzik, tekintettel arra, hogy naponta három ételt fogyasztunk, és a gyermekeink iskolába járnak, ahol korlátozás nélkül esznek, amit csak akarnak, és ahányszor csak akarnak, ráadásul sok esetben, vagy semmit sem esznek, vagy túlzottan fogyasztanak chipseket és édességet. A táplálkozási szakértők naponta öt étkezést javasolnak, nem pedig tíz étkezést! Miért jó annyira a gyümölcs, hogy a kisiskolásoknak minél gyakrabban adjunk belőle?


A vörös- és kék áfonya javítja az emlékezőképességet, idősebb korban megvéd az emlékezet elvesztésével szemben. Az agy számára fontos a C-vitamin is, amely egyebek mellett a fekete ribizliben is megtalálható.


A dió, lenmag és tökmag az omega-3 savak kiváló forrása. Ez rendkívül fontos az agy egészsége szempontjából – egyebek mellett megakadályozzák az Alzheimer-kór kifejlődését, biztosítják az agysejtek optimális működését, ez által növelve az agy kapacitását és teljesítményét.


A banánok számos egyéb jótékony hatás mellett magnéziumot tartamaznak, mely erősíti az idegrendszert, védelmet nyújt a stressz és álmatlansággal szemben, megkönnyítve ez által a nehéz élethelyzeteket, például a vizsgaidőszak sikeres túlélését.


A grépfrút, avokádó, mazsola és szárított sárgabarack sok káliumot tartalmaznak, mely fontos szerepet játszik az agyimpulzusok átvitelében, javítják a koncentráló képességet és támogatják a gondolkodási képességet.


Az alma kiváló C-vitamin és más ásványanyagok forrása. Az almában található rutin fontos az egészséges érrendszer szempontjából. Az almában kálium, foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, szilícium és vas is található.


A „Gyümölcs és zöldség az iskolákba“ megnevezésű program elemzése rámutatott arra, hogy a gyerekek előnyben részesítik az édes ízeket, ráadásul az iskolai tízórait nem szívesen eszik meg. A gyerekek kedvenc zöldsége az uborka, sárgarépa, saláta. Legkevésbé kedvelt, és egyben a legkevésbé ismert zöldség számukra a cukkini és a spenót. A gyümölcsök között vezető helyen van az alma, eper, málna és banán.


Használjuk ki tehát a gyümölcsök jótékony hatását, és adjunk a gyermekeknek olyan újfajta tízórait, amely megkönnyíti a tanulást, és vakáció alatt finom és frissítő falat lesz, mely sok energiával látja el őket az izgalmakkal teli időszakban.


Tippek az iskolai tízóraihoz vagy hosszabb kirándulásokhoz:


  1. Banános kenyér


  1. Joghurt gyümölccsel


  1. Chia puding gyümölccsel


  1. Szárított gyümölcs (mazsola, banán- vagy almachips, vegyes szárított gyümölcs)


  1. Friss gyümölcssaláta


Vagy inkább valami specialitást készítene a gyermekének? Próbálja ki az alábbi kiváló recepteket a Tesco ajánlásával!


  1. Gyümölcsös-joghurtos müzli mézzel
  2. Müzliszeletek
  3. Reggeli szett croissanttal
  4. Kölespelyhes müzli szárított gyümölcsökkel
  5. Uborkás falatkák

Forrás:

newsweek.pl, kowr.gov.pl, natashaskitchen.com, zdrowie.radiozet.pl

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása