Maradékok 7 ötlet az almahéj hasznosítására

A boltokban állandóan kapható, a jól tárolt házi alma pedig egész télen eltartható.

Tudja, hogyan kell tárolni a gyümölcsöt? 

Az alma ízletes nyersen, sülten, pároltan, pépesítve, mint bébiétel, de készíthet belőle dzsemet, almaitalt, tölteléket süteményekbe és kacsába. Az alma egyszerűen univerzális, ráadásul tele van vitaminokkal és rostanyaggal.

A vitaminok és a rostok nagy része az alma héjában és az alatta levő vékony rétegben található, de ezek bizony sokszor a szemétben végzik. Kár, mert az alma héját  nagyon sokféle ízletes étel és ital készítésére is fel lehet használni.

Édes almacsipszek

A fahéjas-karamelles csipszek jól jöhetnek, amikor éppen valami édességre vágyik. Negyedóra alatt elkészül. Egy mélyebb tálban keverjen el 2 kanál barna cukrot, egy kiskanál lisztet és fél kiskanál fahéjat.  Az almahéjakat szórja a tálba és alaposan keverje össze a cukros-fahéjas-lisztes keverékkel úgy, hogy az ráragadjon. A sütőt melegítse fel 200 °C-ra.  A fahéjas almahéjakat tegye egy sütőpapírral bélelt tepsire. Nagyjából háromnegyed óráig süsse, amíg nem lesz ropogós. Sütés közben néhányszor forgassa át a héjakat, hogy minden oldalról jól átsüljenek.  

Almatea

Az almahéjból készült tea nyugtató és relaxációs hatású, ezért lefekvés előtt egy órával javasolt a fogyasztása.  Különleges élményt nyújt lakásában az almahéj és fahéj főzése közben szétáradó  kellemes illat.

Három darab alma héjára öntsön három bögre vizet.  Adjon hozzá egy csipetnyi fahéjat, szegfűszeget, forralja fel és főzze 10 percig. Ezután szűrje le a teát, 5-10 percig hagyja hűlni és ízesítse egy kiskanálnyi mézzel. Egy citromkarikával is díszítheti.

Almaszörp

A sűrű almaszörp tökéletes tarkedli, vagy kalácsok tetejére, de a fagyos téli napokon kitűnően ízesíti a teát is. 

Az almahéjakat tegye egy mélyebb fazékba és öntse fel vízzel. Forralja fel, majd takaréklángon főzze teljesen puhára. Ezután sűrű lyukú szitán, vagy vászonruhán egy másik edénybe szűrje le a héjakat. Két liter folyadékhoz fél kiló cukorra lesz szüksége. A leszűrt folyadékot forralja fel és olvassza fel benne a cukrot. Forralja újra majd vegye le a hőmérsékletet úgy, hogy a folyadék forrásban maradjon és addig főzze, amíg a szörp besűrűsödik. A kész almaszörpöt töltse üvegekbe és még 20 percig dunsztolja.    

Almadzsem

A megmaradt almahéjból és magházakból  főzzön dzsemet. Egy fazékban öntse fel őket annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a héjakat. Forralja fel, majd mérsékelje a hőmérsékletet és időnkénti kevergetés mellett főzze fél óráig. Az almadzsúszt szűrje át egy másik edénybe. A maradékot egy szitában nyomkodja ki, levet ereszt, s így több dzsem lesz.  Adjon hozzá tetszés szerint mézet, forralja fel és főzze még egy órát, amíg a dzsem sűrűsödni kezd. Ekkor már keverje állandóan, míg kellően sűrű lesz. Ezt úgy ellenőrizheti, hogy egy kistányérra egy kiskanálnyit tesz a dzsemből, s ha a kanállal egy csíkot rajzol bele, a csík nyoma ott marad, a dzsem nem folyik össze.

Az almadzsemet töltse tiszta üvegekbe, alaposan zárja le és az üvegeket fordítsa meg tetejükkel lefelé.  Így hagyja kihűlni.

Almahéj smoothieba és kalácsba

Előfordulhat, hogy a megmaradt almahéjakat nem tudja rögtön felhasználni. Ilyenkor tegye őket a fagyasztóba. Egy későbbi alkalommal felhasználhatja smoothieba, vagy kalácsokba.

Almahéj-pakolás

A legtöbb vitamin közvetlenül az alma héja alatt rejtőzik.  Használja ezt ki bőre javára!  A héjakat helyezze megtisztított bőrére úgy, hogy a héj belső része érintkezzen az arcbőrrel. Ezt a pakolást hagyja 20 percig az arcán. Ezalatt olvashat, zenét hallgathat, vagy egyszerűen csak pihenhet. Az alma nyugtatja a bőrt, felfrissíti, összehúzza a pórusokat és enyhíti az akne tüneteit, méghozzá természetes összetevőkkel.  

Arcvíz almahéjból

Az almahéjból készült arcvíznek is hasonló hatása van, mint a pakolásnak. Az almahéjakra öntsön forrásban levő vizet és hagyja állni fél óráig.  Egy kiskanálnyi almaecetet is hozzáadhat. Az arcvizet vigye fel egy arctisztító párnára és reggel, este ezzel tisztítsa arcbőrét.

Forrás: Kitchencounterchronicle.com, joyinmykitchen.blogspot.com, vekjelencislo.sk, littlehouseliving.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása