Tippek és tanácsok 13 hiba grillezéskor

A szép időjárás arra csábít, hogy begyújtsa a grillsütőt és családjával, barátaival együtt kóstolgassa a frissen sütött kolbászt, illatozó hússzeleteket , hamburgert vagy a grillezett zöldségeket. A grillezésre is érvényes a mondás, miszerint aki semmit nem csinál, nem is ronthat el semmit. Minden kezdet nehéz, s már nem egy grillmesternek sikerült odaégetni a húst vagy a kolbászt. Lényegtelen, hogy Ön a saját hibájából, vagy a máséból tanul, jól jöhet, ha megismeri a grillezéskor leggyakrabban előforduló hibákat, és megpróbálja elkerülni ezeket.

 1. A grillezés felületes előkészítése

Rádobja a grillre a húst, közben készíti a salátát és a tányérokat, kenyeret szeletel... Emellett szemével a grillfogót keresi, mert már meg kellene fordítani a húst, miközben a szél éppen elfújja a grilltálcákat. Ráadásul, amikor a türelmetlen éhes társaság megkérdezi, mikor készül el a vacsora, úgy érzi, azonnal felrobban az idegességtől.
A kellemes grillezés alapja az átgondolt felkészülés. Először készítse el a grillezésre szánt húst és zöldséget. Előzőleg pácolja vagy fűszerezze be a húst, és hagyja elég ideig állni. Készítse el a salátát, szeletelje fel a friss kenyeret , és készítse elő a grillezésre szánt adagokat. Amíg a grillsütő bemelegszik, készítse el a grilleszközöket, edényeket, papír törlőkendőt, és minden mást, amire szüksége lehet. Ezután meg is kezdheti a grillezést.
Ötlet a vendégek unalmának elűzésére: Kérje meg a többieket, hogy segítsenek Önnek, például a terítésben vagy a tálalásban. Hasznosnak érzik majd magukat és jobban telik majd az idő, Ön pedig a grillezéssel foglalkozhat.

 1. Nem megfelelő hőfokon történő grillezés

Alighogy meggyújtotta a grillsütőt, máris ráteszi a húst? Kívülről ropogósra sül, de belül nyers lesz. Steak esetében ez nagyszerű, de nem éppen ízletes egy alig átsült kolbászt enni.
A grillsütő megfelelő átmelegedéséhez jó néhány perc kell, főleg akkor, ha szenet használ: ez legalább 20-30 perc. A kellőképpen átmelegedett szén színe szürke és izzó.

Hasonlóan nemkívánatos, ha a grillsütő túlságosan forró. Az étel nem sül át rendesen, hanem gyorsan odaég. Ezt megelőzheti azzal, ha a faszenet egyenletesen helyezi el és időnként folyamatosan megkotorja.

Ötlet a grill hőmérsékletének megállapítására: Tartsa nyitott tenyerét a grill fölé – ha kb. 5 másodpercig kibírja ott tartani, akkor a grill hőmérséklete még alacsony. Vigyázat! Ne kockáztassa az egészségét! Semmiképpen se tartsa kezét tovább a grill felett, mint amennyi Önnek kibírható. Ha égetően meleg, azonnal húzza el a kezét!

 1. Sütés lángon

A lángok látványa izgalmas, de csak addig, amíg nem az Ön grillezett ételét teszik tönkre. Grillezés közben előfordulhat, hogy az ételből kicseppenő zsír lángra kap, de ha ez gyakori vagy nagyobb lángok is előfordulnak, permetezze meg a  grillsütőt egy kis vízzel, hogy a tűz lassabban égjen.

Ötlet a lángok elkerülésére: A zsírosabb ételeket grillezze grilltálcára helyezve. 

 1. Kiszáradt a hús és "lesült" a zöldség

Senki sem kedveli a száraz hamburgerhúst. Minél tovább grillezi a húst, az annál jobban kiszárad. Húshőmérővel győződjön meg arról, átsült-e a hús és emellett eléggé szaftos-e.  

 1. Az étel átesik a rácson

Mi történt, hogy a szépen felszeletelt ételdarabok a rácson át a tűzbe potyognak és ezt tehetetlenül nézi? Valószínűleg megfeledkezett arról, hogy az ételek alakja és formája a hőkezelés hatására megváltozik. A kisebb darabok, keskeny szeletek és zsírosabb ételek grillezésére mindig használjon grilltálcát, melyről semmi sem potyoghat a tűzbe.

 1. A saslik ráégett a hurkapálcára

A saslik tökéletes lett , de sehogyan sem akar lejönni a hurkapálcáról! Becsületesen azon igyekszik, hogy a húsdarabokat leszedje róla, de csak apránként, darabokban sikerül, miközben a legfinomabb darabok a pálcikára ragadtak. Ennek oka, hogy a száraz hurkapálca magába szívta a zsírt, ami odasült. Rosszabb esetben előfordulhat, hogy a pálcika a grillsütőn meggyullad. Ezt megelőzheti, ha a grillezés előtt egy éjszakára vízbe áztatja őket. Ezután a hús már könnyen lecsúszik róla. Megoldást jelenthet az is, ha hurkapálca helyett grilltűt használ.

13 hiba grillezéskor

 1. A grillsütőt nem használja ki teljes mértékben

Amíg a húst grillezi a rácson, a burgonyát, zöldséget és gyümölcsöt csomagolja alufóliába és grillezze a szénen. Így szinte egyidőben készülhet el a hús és a köret.

 1. Megfeledkezik a grillrácsról

A grillrácsot ajánlatos bezsírozni, nehogy ráégjen a hús. Hiba az is, ha erről megfeledkezik, de az is, ha túlzásba viszi. A sok zsír ugyanis a tűzbe csepeg és meggyullad, füstöl. A zsírozáshoz elég megkennie a rácsot egy darab szalonnával vagy a hús zsírjával, illetve a grillezni való húst egy kevés jó minőségű olajjal .

 1. Megfeledkezik a vegetáriánusokról

Nemcsak a grillkolbász az egyetlen étel, amivel vendégeit kínálhatja! A vegetáriánusok számára is számos grillezett étel létezik, melyek a hamisítatlan hamburgerek kedvelőinek is ízlenek majd.

A zöldség grillezése: Hús nélkül is élvezheti a grillezést!

 1. Gyakran nyitogatja a grillsütőt

Győzze le kíváncsiságát és ne lesse állandóan, mi történik a letakart grillsütőben! Minden alkalommal hőveszteség keletkezik, és többet kell majd várnia, amíg a grillezett finomságokat megkóstolhatja.

 1. Villával szurkálja a húst

Való igaz, hogy ezzel a módszerrel megállapíthatja, átsült-e már a hús, ugyanakkor a szaftos hús leve elcsorog a villaszúrások nyílásain át. A megfelelő sütési hőmérsékletet egy digitális hőmérővel ellenőrizheti hatékony módon.

 1. A húst közvetlenül a grillezés után szeleteli

Ez nem csak a grillezésre érvényes, hanem általában minden hús esetében, amit sütünk vagy grillezünk. Miután a hús megsült, még 5 percig hagyja alufóliában – a hús ízei összeérnek, kissé meglazul és Ön tökéletesen grillezett steaket vagy kotlettet fogyaszthat.

Ötlet a kihűlt hús felmelegítésére: a hús felmelegítéséhez elegendő fél-fél percre mindkét oldalt a grillre helyezni.

 1. Nem tisztítja meg a grillsütőt

A grillsütőt akkor kell megtisztítani, amikor még meleg. Olvassa el, mi ennek a helyes módja!

Grillsütő tisztítás?


A húsok és zöldségek grillezéséhez további hasznos ötleteket és a legjobb grillrecepteket megtalálja a Hello Tesco  oldalon.


Forrás: www.goodhousekeeping.com, farmdrop.com, rd.com, doityourself.comOldal nyomtatása
Cikk megosztása